Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Παιδικός καρκίνος, Τι βιώνει ένας γονιός…

Μεγαλύτερη δυσκολία για τον κάθε γονιό είναι να διαχειριστεί όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα του σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο παιδικός καρκίνος πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητο ότι προκαλεί κραδασμούς στην συνοχή της οικογένειας.

Από ψυχολογικής άποψης πλήττεται όχι μόνο το παιδί αλλά και η ίδια η οικογένεια στο σύνολο της.

Και για αυτό άλλωστε σε όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες ο παιδικός καρκίνος αντιμετωπίζεται συστημικά,  αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία που έχει η στήριξη , η κάλυψη αναγκών της οικογένειας του παιδιού ως μέρος της θεραπείας του.

Τι βιώνει ένας γονιός όταν στην ζωή του παιδιού του μπαίνει ο καρκίνος;

Αρχικά στο άκουσμα μιας τέτοιας διάγνωσης ένας γονιός βιώνει  φόβο, πανικό, ανασφάλεια, απόγνωση ή και απελπισία.

Πολλές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει ένας γονιός να διαχειριστεί το αρχικό σοκ και να συνειδητοποιήσει πραγματικά την αλλαγή στην ζωή του παιδιού του και της οικογένειας του γενικότερα.

Ο γονιός καλείται να είναι πάντα διαθέσιμος να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού του αλλά  επίσης να μπορεί να εκπληρώσει και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις στην ζωή του (οικογένεια, επάγγελμα) με αποτέλεσμα το αίσθημα της εξουθένωσης, σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης να είναι πολύ πιθανό να του συμβεί.

Μεγαλύτερη δυσκολία για τον κάθε γονιό είναι να διαχειριστεί όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα του σε ψυχολογικό επίπεδο. Να υπομένει και να αντέξει την πιθανότητα το παιδί του να υποφέρει ή να πονάει είτε από την ίδια την ασθένεια είτε από τις ιατρικές διαδικασίες στην οποίες υποβάλλεται.

Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ενοχής που νιώθει καθώς δεν μπορεί να προστατέψει και να ανακουφίσει το παιδί του από αυτό που βιώνει και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη σύγκρουση που βιώνει ένας γονιός απέναντι στην ασθένεια του παιδιού του. Σύγκρουση με τον ρόλο του ως γονιό.

Μπορούμε να βοηθήσουμε έναν γονιό παιδιού με καρκίνο;

Ωθούμε τον κάθε γονιό να αναπτύξει στρατηγικές δράσεις (ενημέρωση για την ασθένεια και όλες τις διαθέσιμες θεραπείες). Πολλές φορές η γνώση του τι έχω να αντιμετωπίσω και ή δράση που μπορώ να κάνω, αυξάνει το αίσθημα του ελέγχου που βιώνω.

Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τις ενοχές ,το ότι είναι γονιός δεν σημαίνει ότι έχει την δύναμη ή την ευθύνη να προστατέψει το παιδί του από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Παρέχουμε στήριξη, κατανόηση και συμπόνια στην πιο σκληρή δοκιμασία που βιώνει ένας γονιός.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να στηρίξουμε την οικογένεια ενός παιδιού με καρκίνο στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το παιδί.

Ευτυχώς βέβαια η ιατρική κοινότητα έρχεται να δώσει το πιο θετικό και ενθαρρυντικό μήνυμα στους γονείς παιδιών με καρκίνο, ότι ο παιδικός καρκίνος σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ιάσιμος.

 

Γράφει η  Μαίρη Ι. Βαρβαρούση

Πηγή: http://wincancer.gr/

Σοφία Μπεκατώρου: οι ένδοξες στιγμές της και ο θάνατος της αδερφής της από καρκίνο!

 

Η Σοφία Μπεκατώρου αποτελεί αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, αφού βρήκε τη δύναμη να εξομολογηθεί δημόσια τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της ιστιοπλοΐας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η χρυσή Ολυμπιονίκης με τις ξεχωριστές διακρίσεις και τα 10 μετάλλια κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία καριέρα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αθλήτριες που πέρασαν από το χώρο της ιστιοπλοΐας.

Η θάλασσα μου δίνει τη δύναμη να δοκιμάζω νέα πράγματα, χωρίς να σκέφτομαι αν θα πετύχω κι αν θα κριθώ. Πολλές φορές φοβάμαι γι’ αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον – ειδικά όταν συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω απέναντι στα παιδιά μου. Μόνο στη θάλασσα ανακουφίζομαι και γαληνεύω”, είχε εξομολογηθεί η Σοφία Μπεκατώρου το 2016.

Το υγρό στοιχείο είναι το στοιχείο της και ομολογουμένως την κάνει να νιώθει ασφάλεια, αφού η ίδια από πολύ μικρή έμαθε πως τα “40 κύματα” μπορεί να τα συναντήσεις και στη στεριά. Η 43χρονη σήμερα Σοφία Μπεκατώρου κουβαλά στην πλάτη της ένα πλούσιο βιογραφικό αποτελούμενο από ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Η αγάπη για την ιστιοπλοΐα και οι “χρυσές” στιγμές στην καριέρα της

Η Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα ως χόμπι σε ηλικία 8 ετών. Η αγάπη και το πάθος της για την ιστιοπλοΐα την μετέτρεψαν σε τρόπο ζωής και δεν άργησε να ασχοληθεί με αυτή σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Σε ηλικία 14 ετών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Βαλκανίων στην κατηγορία των «Οπτιμιστ» και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, και χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008. Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης, από καταβολής σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρα απ’ αυτό, μετράει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, και τρία χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.


Η Σοφία Μπεκατώρου σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η ενδοοικογενειακή βία

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016 η Σοφία Μπεκατώρου είχε εξομολογηθεί ότι στο σπίτι της υπήρχε ενδοοικογενειακή βία: «Δεν είχαμε καθόλου εύκολη οικογενειακή ζωή. Ούτε ήμασταν μία απλή οικογένεια. Αυτό το κατάλαβα στην πορεία των χρόνων, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς τρομερές ψυχικές πληγές. Οι γονείς μου δεν ήταν διαζευγμένοι, αλλά στο σπίτι υπήρχαν θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ από πολύ μικρή ηλικία, και αυτό δεν ήταν εύκολο».


Ο γάμος με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, τα δύο παιδιά και το διαζύγιο

Η Σοφία Μπεκατώρου υπήρξε παντρεμένη με τον αθλητή και προπονητή Ανδρέα Κοσματόπουλο, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Τζώρτζια. Οι δυο τους μπορεί να έζησαν ένα θυελλώδη έρωτα, όμως ο γάμος τους έλαβε τέλος το 2016. Η γνωστή αθλήτρια σε συνέντευξή της είχε αναφέρει:

Θα μας δένουν πάντα οι αναμνήσεις, οι καλές στιγμές και, πάνω απ’ όλα, τα παιδιά μας. Όταν πήραμε την απόφαση να χωρίσουμε πέρασα μια δύσκολη φάση. Με τον πρώην σύζυγο μου δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε οικογένεια, δεν μένουμε όμως μαζί πια – επιπλέον, είχε και τον ρόλο του προπονητή μου. Μέσα σε -μια σεζόν, λοιπόν, έχασα την αδελφή μου, χώρισα και εκ των πραγμάτων ήμουν υποχρεωμένη να αλλάξω προπονητή».

Παράλληλα, η Σοφία Μπεκατώρου είχε παραδεχθεί: «Με τον Ανδρέα έχουμε πολλαπλή σχέση, είναι ταυτόχρονα φίλος, προπονητής, τεχνικός και βοηθάει και τώρα πολλές φορές. Είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει ποιότητα γιατί είναι ένας άνθρωπος με αρχές, με έχει στηρίξει πολύ… Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα… Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις όπως τον πρωταθλητισμό, δηλαδή με σύστημα και μεθοδικότητα, ξέροντας ότι θα λειτουργήσει».


Ο καρκίνος και ο θάνατος της αδερφής της 
Η Σοφία Μπεκατώρου είχε μια μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια αδερφή, τη Βάρια Μπεκατώρου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης παραδέχεται ότι ως παιδί δεν έζησε την αδερφή της, αφού όταν εκείνη ήταν 10 χρονών η αδερφή της μετακόμισε στη Γερμανία για σπουδές.

Το 2015, όταν η Βάρια διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο, η Σοφία παράτησε τους αγώνες στην Αγγλία και έτρεξε κοντά της. Η Βάρια χειρουργήθηκε, πάλεψε σκληρά για να σταθεί στα πόδια της, όμως τον Ιανουάριο του 2016 η απειλή επέστρεψε… Όλοι μαζί γύρισαν στην Ελλάδα, καθώς οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Στην ίδια συνέντευξη, η Σοφία Μπεκατώρου εξομολογείται:


“Η Βάρια έζησε δύο μήνες μετά την τελική διάγνωση, όσο ακριβώς μου είχαν πει. Ήταν πολύ σημαντικές αυτές οι στιγμές. Αυτοί οι δύο μήνες ήταν πολύ σημαντικοί γιατί ουσιαστικά προσπαθούσα να προετοιμάσω τον εαυτό μου γι αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Στόχος μου ήταν να περάσει όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο που της απέμενε.

Υπήρχαν στιγμές που είχε ψυχωσικά επεισόδια και νόμιζε ότι θέλουμε να της κάνουμε κακό. Υπήρχαν όμως οι στιγμές που ένιωθε την στοργή και την αγάπη μου, όταν την έπαιρνα αγκαλιά για να την πάω στην τουαλέτα. Μία από αυτές τις φορές που είχε κάνει επεισόδιο της λέω αστειευόμενη, με ύφος: “Την πάτησες τώρα, τώρα θα σε πάρω αγκαλιά. Βάρια πάμε, θυμήσου ό,τι έχεις κάνει και άσε τα δεν μπορώ…» Και όταν την αγκάλιασα μου είπε: «Το ξέρω ότι με αγαπάς, το νιώθω». Αυτά τα λόγια, μου δίνουν δύναμη και κουράγιο κάθε μέρα.

Μου έλειψε και δεν μπόρεσα να τη ζήσω χρόνια τώρα. Λόγω της ζωής που έκανα και του πρωταθλητισμού, των ταξιδιών, των υποχρεώσεων… Δεν έζησα την αδελφή μου και αυτούς τους 8 τελευταίους της μήνες την έζησα και μετάνιωσα που δεν φρόντισα από δικής μου πλευράς να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω”.

 

 

Πηγή: https://freegossip.gr/

10 συγκλονιστικές φωτογραφίες απεικονίζουν το πραγματικό πρόσωπο του καρκίνου στην παιδική ηλικία

 

Ο παιδικός καρκίνος μας αφορά όλους.

Οι παρακάτω φωτογραφίες και το κείμενο που τις συνοδεύει αποδεικνύουν το γιατί:

«Κάντε εικόνα στο μυαλό σας το παρακάτω: Φανταστείτε το παιδί σας να διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Φανταστείτε τον γιατρό να σας λέει ότι το παιδί σας δεν μπορεί να πάει στο σχολείο. Φανταστείτε τον γιατρό σας να σας λέει ότι το παιδί σας θα χάσει όλα του τα μαλλιά, εξαιτίας της χημειοθεραπείας. Φανταστείτε το παιδί σας να λιποθυμά στη διάρκεια των θεραπειών. Φανταστείτε τον γιατρό σας να σας λέει ότι το παιδί σας χρειάζεται μεταμόσχευση. Φανταστείτε ότι τον γιατρό σας να έρχεται και να σας λέει: “Δεν έχουμε άλλες επιλογές. Στο παιδί σας απομένουν λίγες εβδομάδες ζωής…”. Φανταστείτε να πρέπει να συγκεντρώσετε όλη την οικογένεια και τους φίλους σας για να αποχαιρετίσουν το παιδί σας.

7 γονείς χάνουν τα παιδιά τους καθημερινά εξαιτίας του καρκίνου!

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία δεν είναι κάτι σπάνιο. Νομίζετε ότι 46 παιδιά που διαγιγνώσκονται θετικά σε αυτόν είναι κάτι σπάνιο; Νομίζετε ότι να πεθαίνουν 7 παιδιά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ εξαιτίας του καρκίνου είναι κάτι σπάνιο; Ξανασκεφτείτε το!

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία δεν έχει να κάνει με χαμογελαστά, μικρά παιδιά χωρίς μαλλιά, όπως αυτά των διαφημίσεων.

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι ένα παιδί να ουρλιάζει από τον πόνο που του προκαλούν οι χημειοθεραπείες. Είναι ένα παιδί που ζαλίζεται, δεν μπορεί να περπατήσει και κάνει εμετούς. Είναι ένα παιδί που ουρλιάζει επειδή είναι “κολλημένο” σε ένα νοσοκομείο και δεν μπορεί να φύγει.

Αυτό είναι ο καρκίνος στην παιδική ηλικία…»

Δείτε τις σοκαριστικές φωτογραφίες






Πηγή: https://www.infokids.cy/


Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Όταν το παιδί έχει καρκίνο… Οικογένεια & Φίλοι…

 

Ίσως σας φανεί κουραστικό ορισμένες στιγμές να επαναλαμβάνετε συνεχώς σε πολλούς συγγενείς και φίλους λεπτομέρειες για την ασθένεια του παιδιού. Ζητήστε από ένα άτομο να χειριστεί τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις.

Οικογένεια & Φίλοι…
Υποστηρίζοντας τα παιδιά με καρκίνο

Μία διάγνωση καρκίνου δεν επηρεάζει μόνο το παιδί, τους γονείς και τα αδέλφια, αλλά επίσης παππούδες και γιαγιάδες, λοιπούς συγγενείς και φίλους. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σας υποστηρίξουν και να σας βοηθήσουν σε μια τέτοια δύσκολη ώρα. Για την ασθένεια του παιδιού σας ενδεχομένως θα χρειαστεί να μιλήσετε ακόμα στους εργοδότες σας, ώστε να γνωρίζουν για ποιο λόγο ζητάτε επιπλέον χρόνο εκτός δουλειάς.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να εξηγήσει εγγράφως στον εργοδότη σας την κατάσταση του παιδιού. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να πείτε στους ανθρώπους σας πώς να σας βοηθήσουν. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για το πώς να τους το πείτε:

• Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς.
• Πάρτε την πρωτοβουλία να δείξετε στους άλλους το πώς επιθυμείτε εσείς και το παιδί σας να σας συμπεριφέρονται.
• Εάν σας δίνουν υπερπροσέχουν, επισημάνετέ τους το.
• Ίσως σας φανεί κουραστικό ορισμένες στιγμές να επαναλαμβάνετε συνεχώς σε πολλούς συγγενείς και φίλους λεπτομέρειες για την ασθένεια του παιδιού. Ζητήστε από ένα άτομο να χειριστεί τα τηλεφωνήματα και τις ερωτήσεις. Ή μπορείτε να αφήνετε σύντομα επεξηγηματικά μηνύματα στους τηλεφωνητές όσων σας καλούν.
• Επίσης βοηθητικό μπορεί να είναι το να ορίσετε ένα «πρόσωπο κλειδί» από το συγγενικό σας περιβάλλον  ή φίλο που θα μοιράζεται με άλλους ανθρώπους τις ανάγκες σας- π.χ. το να πλυθούν τα πιάτα ή η επίσκεψη στο μανάβη.

 

Πηγή: http://wincancer.gr/

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Οδηγίες εμβολιασμού έναντι της COVID-19 για ασθενείς με καρκίνο

 

Οδηγίες για τον εμβολιασμό για τον ιό SARS-CoV-2  για ογκολογικούς ασθενείς έχουν ετοιμάσει οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

  • Ενεργοποιήστε την άυλη συνταγογράφηση. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/phakelos-ugeias/aule-suntagographese. Αυτό θα διευκολύνει τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό σας καθώς θα ενημερωθείτε αυτόματα με SMS ή email σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού σας και το κέντρο εμβολιασμού .
  • Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την  ημερομηνία του εμβολιασμού.
  • Για ασθενείς που θα λάβουν πρώτη φορά αντινεοπλασματική θεραπεία πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός πριν την έναρξη της αγωγής.
  • Για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν χημειοθεραπεία δεν υπάρχει σαφής οδηγία σχετικά με την ημέρα εμβολιασμού, σε σχέση με την έγχυση της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, καλό είναι τα εμβόλια να χορηγούνται μια εβδομάδα μετά την χορήγηση χημειοθεραπείας και αν είναι εφικτό 10 μέρες πριν την χορήγηση της επόμενης χημειοθεραπείας.
  • Όπου είναι εφικτό, προτείνεται αναστολή της χορήγησης κορτικοστεροειδών για το χρονικό διάστημα από τον πρώτο εμβολιασμό έως τον δεύτερο και για τουλάχιστον 7 μέρες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό
  • Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να μην έχετε χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων όταν θα κάνετε το εμβόλιο, με στόχο το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα
  • Η ακτινοβολία και οι ορμονικές θεραπείες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου
  • Τα εμβόλια τεχνολογίας m-RNA δεν περιλαμβάνουν εξασθενημένο ιό και επομένως θεωρούνται ασφαλή για τη χορήγηση σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
  • Οι ασθενείς σε κλινικές μελέτες θα πρέπει να εμβολιάζονται όπως και οι υπόλοιποι ογκολογικοί ασθενείς.
  • Οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε αυτόλογη μεταμόσχευση θα πρέπει ιδανικά να εμβολιαστούν 3 μήνες πριν την κινητοποίηση-συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και 3 μήνες μετά την αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Η χορήγηση anti-CD20 θεραπείας (Rituximab, ofatumumab, obinutuzumab) πιθανά μειώνει την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς. Ιδανικά, εφόσον η κατάστασή της βασικής νόσου το επιτρέπει, θα πρέπει να διακοπεί η χορήγηση τους τουλάχιστον 6 μήνες πριν την χορήγηση εμβολίου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό
  • Η θεραπεία με αντί-CD38 μονοκλωνικά αντισώματα (daratumumab, isatuximab) πιθανά να μην επηρεάζει την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς, αλλά τα δεδομένα είναι περιορισμένα
  • Οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία δεν πρέπει να αποκλείονται από το πρόγραμμα εμβολιασμού ακόμα και αν συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες.  Από αντίστοιχα δεδομένα από τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
  • Αναστολείς τυροσινικής κινάσης (ΤΚΙs) όπως η σοραφενίμπη και η σουνιτινίμπη δεν φαίνεται να επηρεάζουν την ανοσολογική ανταπόκριση σε εμβολιασμούς.
  • Αναστολείς έναντι της τυροσινικής κινάσης του Bruton (ibrutinib) φαίνεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ικανοποιητική ανοσολογική ανταπόκριση μετά από εμβολιασμό
  • Για θεραπεία με φάρμακα όπως αναστολείς του πρωτεασώματος (bortezomib, Ixazomib, carfilzomib) δεν υπάρχει σαφής  οδηγία και ισχύουν οι γενικοί κανόνες για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να παρεμβάλλεται ανάμεσα στην τελευταία θεραπεία, τον εμβολιασμό και την επόμενη θεραπεία
  • Τα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα όπως lenalidomide, pomalidomide δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, όμως ισχύουν οι γενικοί κανόνες
  • Ανάλογα με τις οδηγίες των Υγειονομικών Αρχών, σε δεύτερη φάση, ο εμβολιασμός μπορεί να περιλάβει και τους φροντιστές των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, καθώς θα λειτουργήσουν σαν ασπίδα για τα άτομα που δεν μπορούν να αναπτύξουν επαρκή ανοσία με τον εμβολιασμό
  • Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια προτίμηση σχετικά με την τεχνολογία του εμβολιασμού για τους ογκολογικούς ασθενείς καθώς δεν έχουν προκύψει αξιοσημείωτα θέματα ασφαλείας.
  • Τα μέτρα ατομικής προφύλαξης και κοινωνικής απομόνωσης θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τον εμβολιασμό για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο (μάσκα, υγιεινή χεριών, αποστάσεις).

Αντενδείξεις για εμβολιασμό

  • Απόλυτη αντένδειξη εμβολιασμού αποτελούν η οποιαδήποτε σοβαρή υπερευαισθησία στα περιγραφόμενα ενεργά συστατικά του εμβολίου, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό αναφυλαξίας σε εμβόλιο για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός του εμβολιαστικού κέντρου πριν την χορήγηση του εμβολίου για κάθε ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.
  • Γνωστή αλλεργία στην πολυεθυλενογλυκόλη (PEG). Αποτελεί συστατικό ορισμένων εμβολίων όπως του πνευμονιοκόκκου, του καθαρτικό clean prep (χρησιμοποιείται πριν την κολονοσκόπηση), χημειοθεραπευτικών όπως το  Caelyx, υποστηρικτικής αγωγης όπως το Neulasta και φαρμάκων όπως η δεξαμεθαζόνη και πρεδνιζόνη σε σιρόπι.
  • Για άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων σε προηγούμενους εμβολιασμούς, σύνδρομο ενεργοποίησης μαστοκυττάρων, ιδιοπαθή αναφυλαξία, σε ορισμένες εμπορικές ονομασίες ή δόσεις των ίδιων φαρμάκων (και κατά συνέπεια όχι στην δραστική ουσία) απαιτείται αυξημένη εγρήγορση και επικοινωνία με αλλεργιολόγο πριν το επικείμενο εμβολιασμό. Για ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό κατά περίπτωση και από τον ιατρό που επιβλέπει τον εμβολιασμό.
  • Άμεση αλλεργική αντίδραση οποιαδήποτε σοβαρότητας στο polysorbate (λόγω πιθανής διασταυρούμενης υπερευαισθησίας με το συστατικό PEG του εμβολίου)
  • Δεν υπάρχουν αρκετά κλινικά δεδομένα για έγκυες γυναίκες και γι’ αυτό προς το παρόν δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός τους με το εμβόλιο για την COVID-19. Για τον ίδιο λόγο δεν ενδείκνυται ακόμη ο εμβολιασμός εφήβων και παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών
  • Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αναβάλλεται σε ασθενείς με οξεία σοβαρή εμπύρετη νόσο.
  • Από τις κλινικές μελέτες έχει προκύψει ότι η οι σοβαρές αλλεργικές-αναφυλακτικές αντιδράσεις στο εμβόλιο έναντι του COVID-19 είναι σπάνιες (<1%) (15/1.000.000 δόσεις)

 Παρενέργειες του εμβολίου 

Οι παρενέργειες εκδηλώνονται μέσα σε 7 μέρες από το εμβόλιο, κυρίως μετά την 2η δόση. Ειδικότερα:

  • Τοπικές αντιδράσεις (στο σημείο της έγχυσης) (πόνος, ερυθρότητα, πρήξιμο)
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυαλγίες
  • Ρίγη
  • Πόνοι στις αρθρώσεις
  • Πυρετός

 

Πηγή: https://virus.com.gr/

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Η μοιραία βουτιά του Γιάννη. "Ήταν τάμα για τον αδερφό του"

 

Το ατύχημα του νεαρού άνδρα ανήμερα των Θεοφανείων συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Γιατί έγινε δότης μυελού των οστών.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 24χρονος που χτύπησε στον αυχένα του ανήμερα των Θεοφανείων όταν βούτηξε στα νερά της Αμάρυνθου μαζί με φίλους του για να πιάσει το σταυρό.

Ο νεαρός άνδρας μαζί με τον πατέρα του κι άλλους δύο φίλους θέλοντας να τιμήσουν τη γιορτή των Θεοφανείων έφτασαν από τη Δροσιά που διαμένουν στην Αμάρυνθο. Από μια εξέδρα βούτηξαν στα νερά με αποτέλεσμα ο Γιάννης να χτυπήσει στο κεφάλι του και στον αυχένα.

Αμέσως στο σημείο σήμανε συναγερμός και το ΕΚΑΒ τον μετέφερε αρχικά στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο ΚΑΤ.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι από το χτύπημα το παιδί υπέστη πλήρη τετραπληγία. Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην εντατική όπου παραμένει μέχρι κι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος.

Το περιστατικό έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Δροσιάς στην Εύβοια, καθώς όσοι τον γνωρίζουν μιλούν με τα καλύτερα λόγια.

Ο 24χρονος έχει σταθεί στο πλευρό του αδερφού του ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων έγινε δότης του μυελού των οστών.

Ραγίζει καρδιές όμως και η ανάρτηση του Γιάννη όταν έγινε δότης μυελού των οστών:

“Λίγο Σάλιο αρκεί! Η χαρά των Χριστουγέννων για εμένα ήρθε σήμερα !! Έκανα κάτι που το ήθελα πραγματικά και πολύ ! Εύχομαι σε όλο το κόσμο Υγεία και χαρές! και Σε εκείνους που βρίσκονται στα νοσοκομεία να έχουν γρήγορη ανάρρωση και περαστικά !!!!! Καλά Χριστούγεννα! Δώσε αίμα -> δώσε αιμοπετάλια-> Γίνε Δότης μυελού με λίγο Σάλιο -> Σώσε μια ζωή ! Γίνε ένας ήρωας στα μάτια του ανθρώπου που σε χρειάζεται ! Ενημερώσου !”, είχε ανεβάσει ο 24χρονος στο προφίλ του στο Facebook.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ, συγκινεί με το μήνυμά της και τις θερμές ευχές στο Γιάννη ο οποίος παλεύει για τη ζωή του. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Γιάννης είχε γίνει δότης μυελού των οστών στην “Ελπίδα”

«Από τα βάθη της ψυχής μου προσεύχομαι για τον Γιάννη. Τον Γιάννη που μια ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα θέλησε να κάνει το πολυτιμότερο δώρο, το δώρο της ζωής, σε έναν συνάνθρωπο του. Έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών στο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑ.

Λίγες μόλις ημέρες αργότερα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό παιχνίδι της μοίρας. Ο Γιάννης είναι ο νεαρός που έπεσε στην θάλασσα θέλοντας να τιμήσει τα Θεοφάνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Η σκέψη και η καρδιά μου είναι κοντά στον ίδιο, στους γονείς και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μόνη μου προσευχή η αγάπη που έχει μέσα του να γίνει η δύναμή του στον μεγάλο αγώνα που δίνει αυτή την ώρα.»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης έγινε εθελοντής δότης μυελού των οστών με σκοπό να βοηθήσει τον αδερφό του ο οποίος πάσχει από λευχαιμία. Σύμφωνα με τους γιατρούς οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την πορεία της υγείας του νεαρού, ενώ οι γονείς αγωνιούν για την τύχη και των δυο τους παιδιών.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι από το χτύπημα το παιδί υπέστη πλήρη τετραπληγία. Αμέσως υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και μεταφέρθηκε στην εντατική όπου παραμένει μέχρι κι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένος.

Ο 24χρονος πέρασε την πόρτα του χειρουργείου στο ΚΑΤ το βράδυ της Τετάρτης. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει σοβαρή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαπιστωθεί σοβαρή κάκωση στον αυχένα η οποία επηρεάζει και τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα βαρύ περιστατικό τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, το οποίο οι γιατροί του ΚΑΤ παρακολουθούν επισταμένως από το απόγευμα της Τετάρτης που έγινε η διακομιδή του ασθενή από το νοσοκομείο Χαλκίδας και η εισαγωγή του στο ΚΑΤ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τραυματισμών, ο ασθενής συνήθως υποστηρίζεται μηχανικά στην αναπνευστική του λειτουργία, οπότε είναι πιθανό οι γιατροί τις επόμενες ώρες να προχωρήσουν σε διασωλήνωση του 24χρονου για να βοηθήσουν τον οργανισμό του να κάνει «οικονομία δυνάμεων”

Ο Γιάννης είναι επαγγελματίας οδηγός και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εκτίμησε το βάθος του νερού και βούτηξε με το κεφάλι στα νερά της Αμαρύνθου.

Όπως λένε οι κάτοικοι, ουδέποτε στο παρελθόν έριχνε ο παπάς τον Τίμιο Σταυρό από το συγκεκριμένο σημείο αφού ακριβώς μέσα στο νερό υπάρχουν βράχια. Άγνωστος παραμένει και ο λόγος που η παρέα του νεαρού πήγε στο συγκεκριμένο σημείο.



Πηγή: https://www.newsit.gr/ , https://www.tlife.gr/



Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

«Έσβησε» στο Μπέργκαμο η 8χρονη Ειρήνη

Η μικρή Ειρήνη, το 8χρονο κορίτσι που έπασχε από οξεία μυοκαρδίτιδα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Μπέργκαμο της Ιταλίας για μεταμόσχευση καρδιάς, έχασε δυστυχώς τη μάχη της με τη ζωή.

Το κοριτσάκι από την Πάτρα νοσηλευόταν για αρκετές μέρες στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ με τους γιατρούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας της. Ήδη, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ανδρέας Ηλιάδης επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Μετσμοσχεύσεων ζητώντας την άμεση εύρεση συμβατού μοσχεύματος.

Μετά από επικοινωνία του ΕΟΜ με τον αντίστοιχο ιταλικό οργανισμό κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή της 8χρονης στην Ιταλία και η νοσηλεία της σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο προκειμένου να λαμβάνει συγκεκριμένη αγωγή, μέχρι να βρεθεί μόσχευμα.

 




Πηγή: https://www.ethnos.gr/

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

Ο Άγιος Βασίλης κατέβηκε με σκοινιά στο ΠΑΓΝΗ (βίντεο)


Με χειροκροτήματα και χαμόγελα αντέδρασαν τα παιδιά και ο κόσμος που βρέθηκε στο προαύλιο και στα μπαλκόνια του κτηρίου της Παιδοαιματολογικής και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με το cretapost με μία εντυπωσιακή επιχείρηση ο Άγιος Βασίλης κατέβηκε με σχοινιά από το γερανοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής και από μπαλκόνι του 4ου ορόφου του Νοσοκομείου μοιράζοντας χαμόγελα, ευχές, χρόνια πολλά και δώρα στα παιδιά που νοσηλεύονται.

Με ένα πανό που έγραφε «Σας ευχαριστούμε που μας κρατάτε όρθιους. Δεν πιστεύαμε στους ήρωες μέχρι που γνωρίσαμε εσάς…», έστειλαν μήνυμα εμψύχωσης και θάρρους στους μικρούς μαχητές της ζωής.

Την συγκινητική αυτή πρωτοβουλία είχε η 7η ΥΠΕ Κρήτης και υλοποίησε για μια ακόμη χρονιά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου με την 3η ΕΜΑΚ και το Σωματείο Πυροσβεστών Ηρακλείου «Τρεις Παίδες εν Καμινω”.

 


 


Πηγή: https://www.newsit.gr/